KUVITTEELLISIA KÄYTTÄJÄTARINOITA

Matti, 78

Matti on 78-vuotias muistisairaan vaimonsa omaishoitaja. He asuvat Karttulassa. Matti saa omaishoidon tukea. Edellisellä Kuopion kaupungin palveluohjaajan kotikäynnillä palveluohjaaja ehdotti Matille siivouspalvelun hankkimista, sillä se helpottaisi Matin arkea.

Palveluohjaaja kertoi, että siivouspalvelun voi saada ilman arvonlisäveroa, ja siitä voi vielä hakea kotitalousvähennyksen, eli itselle maksettava osuus jää melko pieneksi. Palveluohjaaja kertoi, että palveluntuottajia voi etsiä Tarjoomon sivuilta. Matti sanoi miettivänsä asiaa.

Myöhemmin, kun Matin poika on käymässä vanhempiensa luona, käyvät he yhdessä Tarjoomon sivuilla tutustumassa palvelutarjontaan. Tarjoomon sivuilla voi hakea palveluntuottajia niiden toiminta-alueen mukaan, eli he saavat Karttulassa toimivat yritykset helposti esiin, ja siellä voi myös vertailla hintoja. Matti ja hänen poikansa ottavat yhteyttä Tarjoomon kautta löytyvään siivousyritykseen, ja tekevät tilauksen.

Siivouspalveluyritys tekee palvelusuunnitelman ja –sopimuksen, ja siivouskäynnit alkavat sovitusti. Siivouspalveluyritys laskuttaa Mattia sopimuksen mukaan kuukausittain. Vuosittain siivouspalveluyritys tekee koosteen myymästään palvelusta Matille, jonka Matti toimittaa verottajalle kotitalousvähennyksiin.

Hilkka, 80

Hilkka on 80-vuotias leski, joka asuu yksin omakotitalossa Kuopion Niiralassa. Hilkan mies Unto on kuollut hiljattain. Talvi on tulossa ja Hilkka miettii, miten selviää lumitöistä yksin. Palvelutaloon muuttaminen pyörii Hilkan mielessä.

Hilkka käy kysymässä palvelutalopaikkaa Kuopion kaupungin vanhusten neuvonnasta, ja keskustelee palvelusohjaajan kanssa omasta tilanteestaan. Hilkka on ikäisekseen varsin terve, ja hän muuten selviää kotona ilman apua. Hilkan on mahdollista jatkaa kotona asumista, kun hän ostaa lumitöiden tekemisen yksityiseltä palveluntuottajalta.

Palveluohjaaja kertoo, että lumityöt ovat kotitalousvähennyskelpoista työtä ja on mahdollista saada se vielä ilman arvonlisävertoa. Omavastuuosuus jää silloin melko pieneksi. Palvelusohjaaja neuvoo, että lumitöiden tekijöitä ja ns. kotitalkkaripalveluiden tarjoajia löytyy Tarjoomon sivuilta. Yhdessä he etsivät Hilkalle sopivaa palveluntuottajaa Tarjoomon sivuilta vertailemalla hintoja ja suosituksia.

Hilkka valitsee palveluntuottajan, ja tekee sen kanssa sopimuksen lumitöiden tekemisestä. Palveluntuottaja laskuttaa sopimuksen mukaan Hilkkaa kuukausittain.